Koristni nasveti

Dejanja pred prodajo, prenosom ali prodajo računalnika Mac

Kako popolnoma očistiti svoj Mac pred prodajo? Morate samo formatirati trdi disk in namestiti čisto različico operacijskega sistema.

Nekaj ​​let pozneje je čas, da se odločite, ali boste pustili ali zamenjali MacBook ali iMac. Če berete ta članek, to pomeni, da ste se že odločili, da svoj Mac zamenjate z novim (ali pa ste ga morda predstavili) in razmišljate o prodaji starega modela.

Prvo, kar morate storiti pred prodajo oglasa za prodajo, je, da počistite vse osebne podatke. Najdete, da računalnik prodajate neznancu z osebnimi podatki in fotografijami.

Korak 1. Naredite varnostno kopijo za Mac

Če že imate nov Mac pri roki, lahko vse podatke prenesete iz starega ali jih obnovite iz varnostne kopije Time Machine. Če še nimate novega Maca, no ... potem najbrž ne bi smeli prodati starega. Čeprav to ni problem, lahko iz varnostne kopije Time Machine postavite natančno kopijo sistema v kateri koli računalnik macOS.

Korak 2. Pojdi iz vsega

Programska oprema, nameščena na Macu, vam je licencirana, kar pomeni, da je ni mogoče prenesti na novega lastnika računalnika (razen samega OS). Da novi lastnik nima težav z posodabljanjem in nameščanjem programov, ki jih licencirate vi, ne pozabite iti ven, kje so vaši osebni podatki.

Zaprite iTunes

Odprite iTunes. V menijski vrstici na vrhu zaslona računalnika ali v oknu iTunes izberite Račun> Avtorizacija> Pooblasti ta računalnik.

Ko boste pozvani, vnesite svoj Apple ID in geslo. Nato kliknite na "Deauthorize".

Preberite več o odvzemu pooblastil za računalnik s pomočjo iTunes, vključno s tem, kako odvzeti pooblastilo za vse računalnike, ki jih uporabljate z računom za iTunes.

Odjavite se iz iClouda

Izberite Apple meni ()> Sistemske nastavitve, kliknite iCloud in nato Odjava.

Pozvani boste, da kopijo podatkov iCloud shranite na svoj Mac. Ker se bo trdi disk v prihodnosti preoblikoval, za nadaljevanje kliknite »Obdrži kopijo«.

Po izhodu iz iCloud vaši podatki iCloud ostanejo v iCloud na vseh napravah, ki so prijavljene z vašim Apple ID-jem.

Kako zapreti iCloud

  1. Kliknite na Apple ikona v zgornjem levem kotu zaslona Mac.
  2. Kliknite Sistemske nastavitve v spustnem meniju.
  3. Kliknite na iCloud.
  4. Počistite polje Poiščite Mac.
  5. Vnesite Apple geslo>

Korak 3. Formatirajte trdi disk

Ko ustvarite varnostno kopijo in zapustite vse storitve, ki vsebujejo vaše osebne podatke, je čas, da z diska, ki ga je oblikoval, izbrišete vse.

  1. Znova zaženite iMac ali MacBook.
  2. Medtem ko vklopite, istočasno držite gumbe Ukaz + R. Mac se zažene v obnovitvenem načinu.
  3. Izberite Pomožni disk.
  4. Kliknite Nadaljujte.
  5. Kliknite Pogled.
  6. Kliknite na Pokaži vse naprave.
  7. Izberite pogon macOS (imenoval se bo Apple SSD ali kaj podobnega).
  8. Kliknite Zbriši na vrhu okna Pomožni disk.
  9. Izberite novo ime pogona (npr. Macintosh HD ali kaj podobnega).
  10. Izberite obliko APFSČe sistem ne podpira te oblike, izberite Mac OS Extended (Journaled).
  11. Kliknite Zbriši.
  12. Ko je postopek končan, izberite Zaprite Disk Utility v spustnem meniju Disk Utility v zgornjem levem kotu zaslona.

Če imate seznanjene Bluetooth naprave, prekinite par z njimi (neobvezno)

Če ste z računalnikom Mac združili Bluetooth naprave, kot so tipkovnice, miši ali sledilne ploščice in nameravate te naprave obdržati zase, lahko z njimi prekinete par. Ta izbirni korak se izogne ​​naključnemu vnosu v Mac, če druga seznanjena naprava Bluetooth, povezana z njim, ostane v dosegu povezave Bluetooth.

Če se seznanite z iMac, Mac mini ali Mac Pro, potrebujete ožičeno tipkovnico in miško z USB ali drugo povezavo, da naredite naslednje:

Če želite prekiniti seznanjanje z napravami Bluetooth, izberite Apple-ov meni> System Preferences in kliknite Bluetooth. Premaknite miško nad napravo, s katero želite prekiniti par, in nato kliknite gumb za brisanje (x) poleg imena te naprave. V potrditvenem pogovornem oknu kliknite Izbriši.

Za iMac, Mac Pro ali Mac mini uporabite naslednji kabel: žično tipkovnico in miško z USB ali drugo povezavo.

Korak 4. Namestite čist macOS

Po formatiranju trdega diska lahko nadaljujete z namestitvijo macOS-a. Po prejšnjem koraku morate biti v obnovitvenem načinu. Če ne, znova zaženite računalnik in istočasno držite gumb Ukaz + Rdokler se ne prikaže Apple logotip.

Pazite, da znova namestite macOS v obnovitvenem načinu, medtem ko držite Command + R. To zagotavlja, da namestite macOS ali OS X, ne da bi se prijavili s Apple ID-jem.

Opomba. Preverite, ali je vaš Mac povezan z internetom, da preverite, ali obstajajo posodobitve. Za to boste pozvani med postopkom namestitve.

Če morate pri vnovični namestitvi macOS-a vnesti geslo, vnesite geslo za odklepanje Mac-a, ne Apple ID-ja.

  1. Znova zaženite Mac.
  2. Medtem ko vklopite, istočasno držite gumbe Ukaz + R. Mac se zažene v obnovitvenem načinu.
  3. Kliknite Znova namestite macOS (ali znova namestite OS X).
  4. Kliknite Nadaljujte.
  5. Izberite trdi disk "Apple SSD ali kaj podobnega."
  6. Kliknite Namestite, da namestite najnovejši macOS. Mac znova zaženite po namestitvi.
  7. Drži Ukaz in Q po končani namestitvi. Maca ni treba konfigurirati, to prepustite novemu lastniku.
  8. Kliknite izklopitida izklopite Mac.

Vaš Mac je zdaj čist in pripravljen sodelovati z novim lastnikom. Sledil bo navodilom na zaslonu za nastavitev in posodobil macOS na najnovejšo različico (če obstaja).

Izbrišite podatke s trdega diska in znova namestite macOS

Najboljši način za obnovitev računalnika na tovarniške nastavitve je izbris podatkov s trdega diska in ponovno namestitev macOS-a.

Ko je macOS nameščen, se Mac znova zažene, prikaže zaslon dobrodošlice in vas pozove, da izberete državo ali regijo. Če želite, da nastavitve Maca ostanejo tovarniško privzete, sistema ne nadaljujte s konfiguracijo. Namesto tega pritisnite Command-Q, da izklopite Mac. Ko novi lastnik vklopi Mac, vam bo Setup Assistant pomagal, da ga nastavite korak za korakom.

Če prodajate MacBook Pro s sledilno ploščico

Če sledite zgornjim korakom, bodo podatki, shranjeni na sledilni ploščici MacBook Pro, trajno izbrisani. Če pa ste računalnik Mac čistili s programom drugih proizvajalcev ali uporabljali način Target Disk, morate slediti tem dodatnim korakom, da zagotovite, da izbrišete podatke s sledilne plošče.

  1. Izklopite oz preobremeniti MacBook Pro
  2. Hkrati držite gumbe Command in R takoj po vklopu računalnika MacBook. Držite gumbe, dokler se Mac ne zažene in ne boste videli pripomočka macOS.
  3. Kliknite Javne službe v vrstico z meniji na MacBook Pro. To je v zgornjem levem kotu zaslona.
  4. Kliknite Terminal v spustnem meniju Utility.
  5. V okno terminala vnesite naslednji ukaz: xartutil - zbriši vse
  6. Pritisnite Return.
  7. Vnesite Da.
  8. Kliknite na terminal v menijski vrstici. To je v zgornjem levem kotu zaslona.
  9. Kliknite Izhod iz terminala.

S tem boste odstranili vse podatke s sledilne ploščice vašega MacBook Pro.

Oglejte si video: Revolution OS - movie about GNULinux history English subtitle (Januar 2020).